Ten wywiad z Shadowem znowu mnie utwierdza w przekonaniu, że MZW na zależy na zwiększeniu frekwencji na swoich galach, tylko robi je po to by ich adepci mieli gdzie debiutować i żeby ich szkółka jakieś gale robiło - czyli typowy model szkółek amerykańskich i brytyjskich, tylko tam jest masę "federacji", a w naszym kraju są tylko dwie.
Argument, że lepiej jest im stworzyć klimat w domu kultury bakara niż w hali sportowej, kompletnie nie kupuje.
Bardziej bym uwierzył i zrozumiał, że to kwestia kasy i nie chcą zaryzykować - ale nie ma sensu tego mówić w wywiadzie, bo to gorzej by brzmiało.
Dla porównania (znowu, ale niestety muszę przypomnieć) Kombat Pro Wrestling aktualną Halę Gdyńskiego Centrum Sportu wynajęło już na sierpniową KPW Godzinę Zero 2016 po nie małym roku działalności KPW, gdzie na poprzednich galach mieli frekwencję około 100 osób.
Na KPW Godzinę Zero 2016 według moich obliczeń przyszło około 110 osób, ale udało im się stworzyć klimat lepszy niż w salach gimnastycznych z którymi Bakarę spokojnie można porównać.
Dlaczego KPW przy frekwencji około 100 osób na poprzednich galach wynajęło nagle hala GCSu?
Nie tylko chcieli zrobić jak najlepiej są wstanie ich najważniejszą galę w roku, ale też chcieli mieć materiał, który mogą pokazać nowym potencjalnym sponsorom. Dzięki materiałowi wideo z tej gali, udało im się przekonać właściciela klubu Atlantic na robienie u niego gal w promocyjnej cenie.
Jeżeli chodzi, a argument, że nie opłaca się nagrywać prom promujących gale, bo małą mało wyświetleń, to też tego nie kupuje, bo proma KPW też mają mało wyświetleń, a jakoś to robią nadal.
Te proma nie robi się dla wyświetleń, tylko po to by przeciętny widz miał możliwość zapoznania się z produktem - dlatego też KPW wystartowało z VOD.
Z drugiej strony czy jakby MZW wynajęło hale na swoje gale i nagrywało proma promujące gale czy jest wtedy szansa na poszerzenie fanbase'u?
Według mnie nie, bo przykład KPW pokazuje, że udało im się przyciągnąć na gale ponad 200 osób, dopiero po zrobieniu gali na gdańskim konwencie Szlamfest.
Nie wiem jakie są konwenty we Wrocławiu, ale jeżeli są to MZW powinno pomyśleć jak tam się dostać ze swoim produktem.
p.s. jeżeli chodzi o anglojęzyczne posty na ich mediach społecznościowych, to zawsze można ten sam post napisać bo angielsku i po polsku. Joanna Jędrzejczyk tak robi.